donderdag 9 juli 2009

Het Vermoeden


Stichting Het 'Vermoeden' werd in 1995 opgericht naar aanleiding van het huiskamertoneelstuk van toneelgroep Rogeto met dezelfde naam. In oktober 1996 bracht de stichting de tweede huiskamervoorstelling uit. Onder het motto: De hel bij u thuis speelde zij meer dan vijftien keer Met Gesloten Deuren van Jean Paul Sartre. Daar tussendoor werd de voorstelling De Naakte Reis gespeeld in en rondom het Rotterdams Centrum voor Theater. Dit in het kader van de werkplaatsen die het RCTh organiseert. In 1997 werd de voorstelling Een dak boven je hoofd gespeeld onderin de Marinatoren op de Kop van Zuid bij de opening van het jaarlijkse Wilhelmina's Zomer. In mei 2000 werden de voorstellingen van het derde huiskamerstuk Rosmersholm, de geschiedenis van uw huis gespeeld., waarin een vrouw door een huis dwaalt en vertelt over wat ze daar heeft meegemaakt.
In 2001 werd een groot project gedaan met de bewoners van de Rotterdamse wijk De Esch over de geschiedenis van het waterleidingbedrijf dat daar voorheen was gevestigd. Dit stuk, gebaseerd op herinneringen van oudwerknemers en speciaal voor Het 'Vermoeden' geschreven door Rita Muilwijk, werd buiten gespeeld en had de titel Poseidons toorn. Daarna maakte Het 'Vermoeden' nog één grote productie, voor de Stichting Beeldend Economische Projecten (BEP): Romeo en Julia. Met wijkbewoners uit de stadsdriehoek werd een stomme versie gemaakt van Shakespeare's liefdesdrama, waarbij een rapper het verhaal vertelde. Na Romeo en Julia werden nog slechts een aantal kleine voorstellingen gemaakt door regisseur Fedde Spoel. Twee monologen (waarvan Mind The Gap [zie illustratie] door Denise Beeckmans werd genomineerd) en drie korte stukken voor De Avond van het Korte Stuk.

De stichting werd voor het maken van al deze voorstellingen gesubsidieerd door de Rotterdamse Kunststichting, en door de Erasmusstichting, de Stichting ter Bevordering van Volkskracht, het Anjerfonds en Rotterdam Festivals. De kosten van de voorstelling De hel bij u thuis werden gedekt door de uitkoopsommen . Regisseur en voorzitter van de stichting is Fedde Spoel, bestuursleden zijn twee regisseurs, te weten Heleen van der Jagt en Mariëlle van de Griendt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten