dinsdag 30 juli 2013

Beweging


Vorige keer konden we niet in onze repetitieruimte, deze keer wel. Maar daarom doen we op de warmste dag van het jaar een bewegingsrepetitie. Terwijl de mussen dood van het dak vallen, lopen, rennen en springen mijn spelers in het rond. Ik heb een aantal op de methode viewpoints gebaseerde oefeningen bedacht en gebruikt. Was het de vorige keer een repetitie waarbij alleen gesproken werd, ditmaal is het bijna een repetitie zonder woorden. Ik zie veel mooie bewegingen, luister ook naar de geluiden die sommige bewegingen maken en raak geïnspireerd.

Ik doe een oefening waarbij de spelers met elkaar een lijn, een cirkel of een kluitje moeten vormen, zonder dat iemand de leiding heeft of neemt, en ik merk dat de vier spelers geconcentreerd werken en goed op elkaar letten. Dit soort oefeningen heeft een verbindende werking in een groep.

Ook mooi is de oefening waarbij in een groepje van drie twee spelers de beweging van een leider imiteren. De drie spelers vormen in deze oefening een driehoek en de punt van de driehoek is de richting waar alle spelers naar toe kijken. Verandert de blikrichting, bijvoorbeeld door een draai, dan wordt een ander de leider. Op deze manier is steeds een ander degene die aangeeft hoe er bewogen moet worden. Een oefening om nog eens te herhalen.

In deze repetitie stuur ik de spelers tijdens de oefeningen weinig. Ik laat hen tamelijk vrij bewegen om te kijken wat ze mij uit zichzelf aanbieden. Dat is mijns inziens veel. Na afloop evalueren we de avond en iedereen is enthousiast. Moe en voldaan zijn de spelers maar ik merk dat ze zich uitgedaagd voelen. Ik ben heel blij met wat de spelers mij hebben geboden. 

Na een aanvankelijk moeilijke start omdat een speler helaas niet mee wilde doen (zijn goed recht en no hard feelings) zijn we nu met deze twee eerste echte repetities goed van start gegaan. Er zullen vast nog moeizame periodes komen in het repetitieproces maar nu ga ik in ieder geval met een goed gevoel vier weken op vakantie.

1 opmerking:

  1. Hoi Fedde,
    lijkt mij knap lastig, maar zou niets voor mij zijn. Ben ik niet serieus genoeg voor. Succes

    BeantwoordenVerwijderen